2025 - Gyvatės metai

2025-ieji metai pagal Kinų horoskopą bus medinės Gyvatės metai. Metų globėjas valdys nuo 2025 metų Sausio 29 dienos iki 2026 metų Vasario 16 dienos. Pas mus gyvatės nelabai mėgiamos, visai kitaip yra Kinijoje. Čia ji – grožio bei išminties simbolis. Medis yra elementas, simbolizuojantis augimą ir vystymąsi.

Gyvatės metais nebus sudėtinga pasiekti savo tikslus, tik tam reikės daug ir atsakingai dirbti. Galima nesvarumo būsena, trūks konkretumo. Darbe būkite ne tik kruopštūs, bet ir atsargūs – pasirašydami kokius dokumentus ar sutartis – atidžiai viską perskaitykite. Palankūs metai moksliniams tyrimams, naujų nišų versle paieškoms.

Gyvatė yra viena iš seniausių ir labiausiai žinomų simbolių žmonijos istorijoje. Jos yra įvairių kultūrų, religijų ir mitologijos šaltiniuose, ir jos skirtingose kultūrose gali turėti skirtingus simbolines prasmes.

Daugelyje senovės kultūrų gyvatės buvo susijusios su gamtos ir pasaulio kūrimo mitais. Jos buvo laikomos kaip tarpininkės tarp dangaus ir žemės, simbolizuojančios gyvybės ir mirties ciklą bei amžiną atsinaujinimą. Pvz., senovės Egipte gyvatės buvo susietos su faraonu, o jų gyvatės atvaizdai ant aprangos simbolizavo besikeičiantį gyvenimo ciklą ir nemirtingumą.

Daug kur Afrikoje, Pietų ir Vidurinėje Azijoje, Australijoje ir Okeanijoje, Lotynų Amerikoje populiarus mitologinis motyvas, jog gyvatė sergsti šaltinius, šulinius, upes. Tikima, kad nuo jų priklauso telkinio vandens lygis. Taip pat tikima, kad gyvatės susijusios su lietumi. Daug kur sausrų metu (arba kaip tik – užsitęsus lietui) būdavo aukojamos gyvatės. Indoeuropiečių mitologijoje griausmavaldis nudobia gyvatę arba drakoną ir paleidžia vandenis, o perujiečiai turi mitą apie tai, kaip trys pirmažmogio sūnūs nužudė gyvatę, dėl ko prasidėjo potvynis, užliejęs visą pasaulį.

Kitose kultūrose gyvatės simbolika gali turėti kitokių prasmių. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje gyvatės buvo susijusios su medicina ir gydymo menais. Legendos apie gyvatę, kurią naudojo Asklepijas, gydytojų dievas, byloja apie jos galią ir gydomąsias savybes. Dabar gyvatė yra simbolis daugelyje medicinos asociacijų ir organizacijų.

Krikščionybėje gyvatės simbolika yra susijusi su Biblijos istorija. Pradiniame bibliniame tekste, gyvatė vaizduojama kaip gudraus ir apgaulingo kūno, sukeliančio žmogui nuopuolį, simbolis. Tačiau vėliau gyvatės simbolika tapo susijusi su išganymu ir išlaisvinimu. Biblijoje Jėzus prilygina save gyvatei, ir tai yra simbolis, kuris reiškia, kad tik Jėzus gali išgelbėti nuo nuodėmės ir mirties.

Be religinių prasmių, gyvatė taip pat simbolizuoja kitas svarbias vertybes ir savybes. Pavyzdžiui, daugelyje kultūrų ji gali būti susijusi su išmintimi, apgaule ir transformacija. Net sapnuoti gyvatę žmonėms buvo labai svarbus įvykis, kuris buvo siejamas su naujais pokyčiais realiame gyvenime. Gyvatės simbolizuoja gyvybės ir mirties dualizmą, o gyvatės keisti ir lankstūs judesiai gali būti siejami su sąmonės evoliucija ir dvasine augime.

Lietuvių mitologijoje žalčiai (naminės gyvatės) – namų, židinio, mirusių protėvių, gerovės, sveikatos ir vaisingumo dievybė. Buvo manoma, kad tai protinga nemari būtybė. Žmogaus pagarbą kėlė savotiška žibanti žalčio išvaizda, baimę keliantis žvilgsnis ir tai, kad jis išsineria iš savo odos. Įsigalint žemės ir vandens kultui, žalčiams buvo priskirti kai kurie Žemės ir Saulės atributai. Juos imta laikyti požemių valdovais, gyvulių gydytojais, teikiančiais gyvybę iš žemės. Be to, žalčiai buvo vegetacinės jėgos ir vaisingumo, žemės derlingumo, saulės simbolis. Žalčiai viską žinojo ir viską mokėjo, rūpinosi žmonių ir namų gerove. Todėl žmonės žalčius laikė namie, maitino, aukojo jiems gaidžius, viščiukus. Žalčiai buvo glaudžiai siejami su vandeniu. Kadangi jie šliaužiojo per lietų, žmonės tikėjo, jog žalčiai susieti su tuo metu nesuprantamu jiems lijimo procesu.

Vis dėlto reikia pabrėžti, kad gyvatės simbolika gali būti dviprasmiška ir gali turėti neigiamų asociacijų. Dėl savo šliaužiojimo prigimties ir potencialiai nuodingų rūšių buvimo, jos gali būti laikomos grėsme ir baimės simboliu. Gyvatės taip pat gali būti susijusios su apgaule, klasta ir pavojumi.

Galima teigti, kad gyvatės simbolika pasaulyje yra labai plati ir daugialypė. Jos reikšmės ir asociacijos yra giliai įsišaknijusios žmogaus sąmonėje nuo senų laikų. Jos gali simbolizuoti gyvybę ir mirtį, išmintį ir apgaulę, išlaisvinimą ir nuodėmę, grožį ir baimę. Visos šios prasmės ir savybės daro gyvatę vienu iš labiausiai ikoninių ir įdomių simbolių žmonijos istorijoje.

Raktažodžiai:

Gyvatės metai 2025 metai

0 komentarai(-ų).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Maksimalus ilgis: 70 simbolių