Svogūnas
Svogūnas, augalinis maisto produktas, sudarytas iš lukšto formos mėsingų, vienas kitą gaubiančių lapelių, liaudyje juo paprastai vadinamas tik paprastas valgomasis svogūnas (lot. Allium cepa).
Jau senovės Egipte svogūnas garsėjo kaip prastuomenės maistas, jis taip pat dažnai minimas antikinėje Graikijoje (Homeras, Aristofanas). Vėliau šis laiškinis augalas dėl aštraus kvapo laikytas žemųjų visuomenės sluoksnių maistu, o kilmingieji niekindavo jį ir vengdavo „susitepti“ vulgariu kvapu (naujaisiais laikais kaip tik svogūnas išgarsėjo kaip veiksminga priemonė nuo vampyrų). Liaudies medicinoje svogūną įvairiais pavidalais ir būdais vartoja nuo impotencijos, vandenės, virškinimo sutrikimų, apnašų, kataro, skorbuto, plaukų slinkimo ir kitų negalavimų. Liaudiškuose posakiuose dažniausiai nepiktai šaipomasi iš erzinančio svogūno kvapo („santuoka išties panaši į svogūną - byra ašaros, tačiau vis vien valgoma“). Apie verkiantį sakoma: „daug svogūnų nulupo“, o apie liejantį veidmainiškas ašaras - „ieško svogūnų“. Pačia bendriausia prasme svogūnas simbolizuoja daiktą ar reiškinį, kuris iš pirmo žvilgsnio yra niekinamas, nuolat primenantis gyvenimo sunkumus, tačiau be jo neįmanoma išsiversti.
Raktažodžiai:
Simbolių reikšmės
0 komentarai(-ų).